Rodenåkarnas åtagande i förhållande till globala hållbarhets-målen, Agenda 2030-målen och Sveriges miljömål

Globala målen nr 6

Mål 6. Rent vatten och sanitet

Rodenåkarna innehar Miljötillstånd för sin verksamhet på Roslagskrossen Braxenvägen 5, 761 41 Norrtälje samt i Punskog, RIALA-BERGBY 1:8 (RIALA-LUNDBY 2:1). Årliga Miljörapporter lämnas in till Länsstyrelsen årligen. Ingen av dessa verksamhet bedrivs i anslutning till vattentäkter inom vattenskyddsområde eller i närheten av vattendrag.
En hand och en vattenstråle
Globala målen nr 7

Mål 7. Hållbar energi

Rodenåkarnas huvudkontor och verksamhetslokaler vid Roslagskrossen har solceller installerade som genererar upp till 20% av lokalernas elanvändning. I övrigt är all inköpt el fossilfri enligt nordisk energimix.
Cyklist i Zahra
Globala målen nr 11

Mål 11. Hållbara städer och samhällen

Utsläpp till luft av kväveoxider: Alla våra fordon har inblandning av AdBlue. Det är en effektiv metod som i bästa fall reducerar utsläppen av kväveoxider med 85-90 procent.

Utsläpp till luft av partiklar: Utsläpp av PM2,5 från tunga lastbilars avgaser har minskat med 95 procent under perioden 1990 till 2022. Den kraftiga minskningen beror på att striktare avgaskrav har införts. Alla våra fordon uppfyller EURO 6 kraven och har katalytisk avgasrening.

Stadsmiljö
Globala målen nr 12

Mål 12. Hållbar konsumtion och produktion och giftfri miljö

Vi källsorterar avfallet enligt kommunala avfallsregler samt nationella avfallslagar. Vi har ekologiska jordprodukter, KRAV-godkända, (licensierade via Hasselfors Garden) som bland annat är tillverkade från biologiskt hushållsavfall.

Rodenåkarna har ett miljömål som går ut på att öka andelen återvunna schaktmassor. Enligt IVL innebär:
• Ökad återvinning av schaktmassor skulle det kunna bidra med minst tio miljoner ton i besparade resurser jämförbart med vikten av cirka sex miljoner personbilar.
• Årligen utvinns 101 miljoner ton jungfruliga material i Sverige. Upp till hälften av denna mängd skulle kunna ersättas med återvunnen ballast från schaktmassor.
• Kan vi undvika deponering av åtminstone hälften av de fyra miljoner ton schaktmassor som deponeras varje år så skulle vi kunna spara cirka 10 000 ton koldioxidutsläpp.

Andra material som vi tar emot:
Mottagning och återvinning av asfalt
Mottagning av snö
Mottagning och återvinning av färskbetong genom tillverkning av betongelement
Mottagning och återvinning av ris och stubbar.
Flishantering och återvinning

Mottagning och återvinning sker i Rodenåkarnas produktionsanläggning Roslagskrossen.

All torv som Rodenåkarna använder från Hasselfors Garden kommer från torvtäkter, som har godkända miljötillstånd. Torven kommer från torvtäkter som anlagts på redan dikad torvmark. När täkten sedan avslutas efterbehandlas marken så att ett högt

miljövärde skapas. Deras egna torvtäkter ligger också nära våra produktionsanläggningar och därmed kan transportkostnaderna hållas låga.

Hasselfors Garden strävar efter att torven som används i våra jordprodukter har RPP-certifikat (Responsible Produced Peat) som är ett europeiskt intyg för hållbar torvproduktion.

Kemikalier: Rodenåkarna använder inga miljöfarliga kemikalier klassade med faropiktogram Miljöfarlig (förutom fordonsbränslet) i sin dagliga verksamhet. Alla kemikalier och kemikaliespill förvaras på ett säkert sätt, rapporteras till Naturvårdsverket och hämtas av godkänd avfallsentreprenör.

Alla våra fordon är utrustade med absol om kemikalieutsläpp skulle ske.

All intransport av schaktmassor, där risk för förorening kan föreligga, kontrolleras via laboratorietest.

Plastflaskor
Globala målen nr 16

Mål 13. Bekämpa klimatförändringarna (Norrtälje kommuns mål är att bli en fossilbränslefri organisation senast 2030 samt att vi ska bidra till de nationella målen om netto-nollutsläpp till 2045. Frisk luft och Begränsad klimatpåverkan

Utsläpp av växthusgaser: Vi tillämpar Ecodriving samt våra fordon uppfyller EURO 6. Våra fordon kör på bränslen som innehåller restprodukter från den svenska skogen (HVO) samt RME (Rapsmetylester).

Vi kommer under 2024 succesivt att införa klimatrapportering via digital följesedel enligt formatet BEAst Supply 4. Det som ska rapporteras är förbrukning av drivmedel för maskintjänster samt förbrukning av drivmedel och hanterade mängder vid transport av massor samt bulkvaror.

Från och med årsskiftet kommer även de stora byggföretagen att succesivt införa krav på digital följesedel enligt samma format för att verifiera Boverkets klimatdeklaration.

Miljöbilar: Rodenåkarnas personbilar är miljöbilar/elbilar som laddas med fossilfri, delvis egen solel, samt fossilfri el.

Vi bevakar löpande utvecklingen inom området förnybara och fossilfria drivmedel samt ny teknik gällande fossilfria fordon.

Vi ansluter oss till åkerinäringens mål: ”Utsläppen från lastbilstransporter ska minska med 70 % till år 2030 jämfört med 2010. Då kan vi lyckas uppnå en helt fossilfri åkerinäring 2045.”

Elnätverk
Globala målen nr 15

Mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald och ett rikt växt- och djurliv

Rodenåkarna avser att återställa/regenerera sina täkter utifrån att de ska öka den biologiska mångfalden. Efterbehandling av grustäktsområdet ska ske succesivt och utföras på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden samt i övrigt så att området på ett naturligt sätt anpassas och ansluts till omgivande markförhållanden och terrängformer.
Hjort

Sammanfattningsvis

Rodenåkarna är certifierade i kvalitet, miljö och arbetsmiljö enligt ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 och ISO 45001:2018 sedan 2010,vilket innebär att vi granskas årligen av extern revisor.

Sedan 2024-01-30 är Rodenåkarna Fair Transportcertifierade. Fair Transport är transportnäringens hållbarhetscertifiering av godstransporter på väg. Rodenåkarna uppfyller uppsatta krav och kriterier och följs löpande upp via en oberoende tredjepartsgranskning. Certifieringen säkerställer på så sätt att transporterna utförs ansvarsfullt, trafiksäkert och klimatsmart.

Fair Transport är transportbranschens sätt att ta ansvar och bidra till den nödvändiga omställningen som hela vårt samhälle står inför. Tillsammans skapar vi en trygg och hållbar framtid.

CIRKULÄR HANTERING AV SCHAKTMASSOR Miljönytta eller miljöpåverkan? 2023-11-22
https://www.akeri.se/sv/akerinaringens-fardplan

Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöpolicy

Erbjuda kunderna försäljning och återvinning av material för markanläggning, samt entreprenadmaskiner och prisvärda och miljöanpassade transporttjänster efter behov och önskemål.

Ständigt utveckla verksamheten genom att:

Erbjuda tjänster och produkter vars kvalitets- och miljöprestanda kan specificeras
Utvärdera och förbättra verksamhetens processer genom att arbeta med återvinning
Ständigt förbättra ledningssystemet för att uppnå bättre kvalitet, arbetsmiljö respektive miljöprestanda
Utveckla personalens kompetens
Beakta kvalitets- och miljökrav när vi anlitar transportörer och leverantörer
Följa gällande lagstiftning och övriga krav som berör verksamheten, med våra kunders önskemål och krav i fokus.
Förebygga föroreningar, ohälsa och olyckor
Arbeta för en arbetsmiljö där respekt och jämställdhet råder bland ledning och personal
Underhålla en öppen, trivsam och utvecklande arbetsplats samt ha samråd och medverkan med arbetstagare.

 

Norrtälje den 3 februari 2020

Pierre Anjou och Mikael Carlsson

 

Policyn finns i våra fordonspärmar på nätet och kontorspersonalen har tillgång till hela ledningssystemet. Vår kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöpolicy finns tillgänglig för allmänheten på Rodenåkarnas hemsida.

Rodenåkarnas integritets och GDPR policy